Különleges kulturális és gasztronómiai utazásban lehet része azoknak akik a hétvégén ellátogatnak a Magyarság Házába, ugyanis máramarosi régió elevenedik meg 2018. április 20-22. között. A gyermekprogramok, előadások, színházi és tánc előadások között minden korosztály megtalálhatja az őt érdeklő eseményt.

2018.04.20. péntek 9:00–12:00: MAGYARSÁG HÁZA GYERMEKPROGRAM

Bertóti Johanna gyerekkoncertje és Bertóti Attila animációs filmjei (Negyvennégy pici pinty, Mese, Somhatalom). A „Fütyülünk a világra” című interaktív koncert során a nézők Johanna zenésztársaivá válnak. A hangsúly a játékos találkozáson, a felszabadult éneklésen, a képzelet szabad szárnyalásán van. A műsort képzeletbeli és valós állatfajok népesítik be. Elhangzanak XX. századi és kortárs költők versei Johanna megzenésítésében, gitárkísérettel.

A gyermekkoncert 9; 10; 11 órakor, három alkalommal kerül bemutatásra.

2018.04.20. péntek 17:00–20:00: MAGYARSÁG HÁZA GALÉRIA

Faragó Vilmos bányászati eszközei és bányavirágai
Faragó Vilmos vegyészmérnökként kezdte pályafutását, majd geológussá képezte magát, mikor megörökölte családjától a 300 darabból álló bányavirág gyűjteményt. A gyűjtés és monitorozás szenvedélyévé vált, így jelenleg több ezer darabbal rendelkezik, amit tizenöt év alatt vásárolt meg.
Les Gábor kerámiái
A Népművészet Mestere. A műhelyemben a leginkább tálakat, tányérokat készítünk. Ezek közül is elsősorban szatmári madaras, nagybányai és izavölgyi (Máramaros) darabokat. Közöttük vannak karcolással díszítettek és írókázottak, melyek sárga, zöld illetve kék színezésűek.
Dudás Gyula festményei
Dudás Gyula tájképfestőnek vallott magát. S bár a nagybányaiak még Hollósyék idejében hozzászoktak az utcán dolgozó piktorok látványához, Dudás legtöbb festményei – vallomása szerint – helyszíni vázlat alapján ugyan, de a műteremben készül. Talán ezzel (is) magyarázható, hogy képei nem csupán és elsősorban a táj fotókópiái, hanem sokkal inkább ember és természet viszonyának megjelenítései.
Lengyel Péter légi fotói
Jön egy nap, amikor választanod kell: vagy repülsz és fotózol egyet a máramarosi táj fölött vagy elmész néhány barátoddal és kollégáddal […] Máramaros egyik erdejébe túrázni.
Kalmár Zoltán fényképei
Máramaros tájait szerető és megörökítő fotóművész képeinek bemutatása.

 

2018.04.20 szombat 18:00-21:00 MAGYARSÁG HÁZA ELŐADÁSOK

Ecsedi Árpád: A nagybányai Scholától az Aranyos Bibliáig – Misztótfalusi Kis Miklós emlékezete || Pintér Zsolt: A Nagybányai Művésztelep magaslatai – avagy meddig jutott el a nagybányai festészet az egyetemes művészettörténet szempontjából || Dávid Lajos: A Teleki-család nagybányai öröksége

2018.04.21. szombat 17:30–19:00: MAGYARSÁG HÁZA GASZTRONÓMIAI KÖRUTAZÁS

Ismerje meg Máramaros és a Bányavidék kulináris kincseit. A verzás lepény és a szamosardói töltött káposzta mellett megismerhetik és megkóstolhatják Petőfi kedvenc ételét is.
Az ételkóstoló alatt Nagy Gellért dokumentumfilmjeit tekinthetik meg.

2018.04.21 19:00-22:00: MAGYARSÁG HÁZA TEÁTRUM

A Harag György Társulat a 2015/2016-os színházi évadban mutatta be az előadást. A kistermi produkciónak a szereplői Moldován Blanka és Rózsa László, ők alakítják az összes szereplőt, kezdve az események színhelyéül sziolgáló kicsi ír falu egyszerű lakosaitól a hollywoodi díváig. Az előadás rendezője Balogh Attila, a látványtervet Dobre-Kóthay Judit Jászai- és UNITER-életmű-díjas díszlet-jelmeztervező elképzelései alapján Szabó Anna tervezőasszisztens készítette el.

Szinopszis
Jake és Charlie egy kis írországi faluban élnek, amelyet egy hollywoodi stáb filmforgatás céljából látogat meg. Őket is beválogatják a készülő alkotás statisztái közé. A Belfastban élő Marie Jones írónő e két szereplő által egy egész világot varázsol a színpadra, ők alakítják a darab összes karakterét, és bravúros váltásokkal más-más szereplő bőrébe bújva mutatják be a forgatást. A Kövekkel a zsebében világsikert hozott szerzőjének és számtalan nyelvre fordították már le. Ezt a humorban gazdag, mégis életszerű, néhol keserédes tragikomédiát vitte színre társulatunk fiatal alkotógárdája.

2018.04.22 19:00-22:00: MAGYARSÁG HÁZA TEÁTRUM

Az előadásban, amely egy gyermekszínjátszó tábor eredményekét született, Nagybánya és a Bányavidék legendás történelme, sajátos mondavilága elevenedik meg.
SZOMSZÉDOLÓ
Szatmártól a Szilágyságig. A nagybányai Talpalat Néptánccsoport előadása. Mesét mondanak szamosardói fiatalok, muzsikálnak Markó Botond és barátai.
ÖRÖKSÉGÜNK-DAL
Fellépők:
Talpalat Néptánccsoport
Szamosardói fiatalok
Markó Botond és barátai