Nem véletlen, hogy az egyházak körül alakultak ki a legszilárdabb közösségi terek. Ezen közösségek nemzetünket megtartó és egyesítő munkája ma is a legfontosabb biztosítéka a magyarság megmaradásának – hangsúlyozta Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára a Torontói Első Magyar Baptista Gyülekezet templomavató istentiszteletén hely idő szerint szombaton.

A templom mellett magyar nyelvű óvodának és hétvégi magyar iskolának is otthont adó, a Magyar Kormány támogatásával létrejött komplexum átadási ünnepségén a helyettes államtitkár úgy fogalmazott: „Amikor rögzítettük Alaptörvényünkben a számunkra legfontosabb értékeket, a keresztényi példát követtük. A család és a hit olyan tartópillérei egy nemzetnek, melyek meghatározzák identitását.”

Dr. Szilágyi Péter kiemelte: „Mi, magyarok, ha nemzetről beszélünk, nemcsak az országhatárainkon belül élő honfitársainkra gondolunk. Az összes külhonba szakadt magyarra, akiknek a 20. század vészterhes korszakában sokszor nem maradt más kapaszkodójuk, csak hitük.”

A helyettes államtitkár örömét fejezte ki, hogy egy olyan gyülekezet templomavató istentiszteletén vehet részt, amelyet már 1929 óta épít a torontói magyar közösség példaértékűen.  Hozzátette: a ma felavatott templomkomplexum magyar nyelvű óvodának és hétvégi magyar iskolának is otthont ad, szépen összekapcsolva az ifjú és az idős generációt, emellett a hitet és az oktatást is.

Felidézte, hogy a Magyar Kormány 2010 óta számos intézkedést hozott a diaszpóra magyarságának megsegítésére: 2016-ban elfogadták a Magyar Diaszpóra Tanács tagjaival azt a stratégiai dokumentumot, melyben a jövőbeli tervek kerültek meghatározásra.  Az idén meghirdetett pályázatok eredményeképpen 67 hétvégi magyar iskolát, valamint 215 egyházi és civilszervezetet támogattak a diaszpórában. Évről évre nő a diaszpóra magyarságát segítő Kőrösi Csoma Sándor Programban részt vevő ösztöndíjasok száma.

A templomavató istentiszteletet megelőzően a helyettes államtitkár a Torontói Magyar Házban, Semmelweis Ignác születésének 200. évfordulója alkalmából megrendezett emléknapon vett részt, ahol kanadai magyar orvosokat köszöntött. Hangsúlyozta: a magyar orvosok kiemelt partnerei a magyar Kormánynak a nemzetpolitika alakításában. Az idei évben, a családok évében még intenzívebben szeretnék bevonni őket a nemzetpolitikai célok megvalósításába, hiszen rajtuk keresztül szeretnék megszólítani és támogatni a külhoni magyar családokat abban, hogy egészséges és identitásában erős gyermekeket nevelhessenek.

2018.06.04