Elhunyt Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség (VMSZ) és Vajdaság Autonóm Tartomány Képviselőházának elnöke, a vajdasági magyar közösség vezetője, Magyarország Kormányának meghatározó stratégiai partnere és barátja.

Pásztor István egész életével szülőföldjét és közösségét szolgálta. Teljes élete és politikusi pályafutása során a vajdasági magyarság megmaradásáért és megerősítéséért dolgozott. VMSZ elnökként végzett tevékenysége eredményeként a vajdasági magyarság mára a Kárpát-medence legszervezettebb nemzetrészévé vált.

Állhatatos, kitartó munkájával nemcsak a magyarság ügyei, hanem a szerb-magyar kapcsolatok erősítése terén is elévülhetetlen érdemeket szerzett, hidat képezve a két kormány, a két ország, a két nemzet között. A szerb-magyar kölcsönös megbékélés útján tett lépések sorozata Pásztor István személyes szerepvállalása nélkül nem jöhetett volna létre és emelkedhetett volna a térségben példaértékű szintre.

Személyében a magyar nemzet egyik legkarizmatikusabb politikusa távozott közülünk. Politikai éleslátásáról, határozott kiállásáról és szókimondásáról ismert vezető volt, akit az egységes magyarságba vetett hite vezérelt össznemzeti boldogulásunk kérdéseiben. Ezt a meggyőződését őszintén, határozottan és következetesen képviselte minden körülmények között.

A nemzetért végzett fáradhatatlan szolgálata örök példa marad mindnyájunk számára.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes

Potápi Árpád János államtitkár

2023.10.30.