Felvidék, Kárpátalja és Erdély után utolsó állomására, a vajdasági Muzslyára érkezett szombaton a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága idei tematikus éve, a 2018 a külhoni magyar családok éve Kárpát-medencei tavaszi körútja a HelloWood alkotócsoporttal.

A körút keretében a Nemzetpolitikai Államtitkárság a HelloWood csapatával magyar kisközösségeket keresett fel a Kárpát-medencében azzal a céllal, hogy a közös építésen, alkotáson, barkácsoláson keresztül erősítse a közösséghez tartozás élményét, s ezáltal magát a közösséget. A fából készült bútorokat a közösség egy kisközösségnek ajánlották fel.

A szombati muzslyai program keretében a résztvevőknek a nap végéig kerékpártartót kell készíteniük a rendelkezésükre álló faanyagokból. A program szervezője a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága, a HelloWood, valamint a vajdasági Magyar Nemzeti Tanács (MNT).

Jerasz Anikó, az MNT végrehajtó bizottságának elnöke az MTI-nek telefonon elmondta: fontosak azok az események, amelyek „a közösség összetartozását, megtartását, erősítését szolgálják, hiszen nemcsak a fiatalokat, hanem az idősebbeket is megszólítják”. Mint mondta, a résztvevők közösen, együtt gondolkodva és együtt dolgozva tudják megvalósítani a feladatokat, „mindenkinek ki kell vennie a munkából a részét, és összedolgozva tudják majd az eredményt felmutatni”. A kerékpártartó megépítéséhez szükséges eszközöket a szervezők biztosították.

Jerasz Anikó fontosnak tartotta felhívni a figyelmet arra, hogy a HelloWood először jár a Vajdaságban, ezért is volt érdekes a szombati program, amely istentisztelettel kezdődött, majd a helyi Emmausz Fiúkollégiumban folytatódott az ott lakók, valamint fiatal helyi családok részvételével.

[embedyt] https://www.youtube.com/watch?v=-XMBx2mgxlY[/embedyt]

 

A Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága 2018 elején hirdette meg a külhoni magyar családok évét, amely kapcsolódik a magyarországi Családok Évéhez. A tematikus év célja, hogy elősegítse, hogy a külhoni magyar közösségeket kisgyermekkortól időskorig felkészült támogató környezet – gyermekorvosok, gyermekpszichológusok, pedagógusok, megerősített intézmények, munkaadók – vegyék körül.

A tematikus év keretében külhoni magyar családbarát vállalkozások számára kiírt pályázattal, körutakkal, családoknak és fiataloknak szóló táborokkal, a családokat segítő szakembereknek szóló továbbképzésekkel segítik a határon túli magyar családokat. A március elején 500 millió Ft-os keretösszeggel meghirdetett pályázatra – amelyre olyan külhoni magyar vállalkozások jelentkezhettek, amelyek családbarát szolgáltatásokat nyújtanak – 758 pályázat érkezett. A pályázatok feldolgozása és értékelése jelenleg zajlik, eredmények hamarosan várhatók.

Az év további részében számos további rendezvénnyel várja az Államtitkárság a külhoni magyar családokat: június 17–23. között Ringató-képzés keretében tovább erősítjük a magyar szülői közösségeket, július 1-től az Otthon Segítünk Alapítvány önkéntes koordinátorképzését támogatjuk, július 29–augusztus 4. között 50 külhoni magyar nagycsaládnak biztosítunk lehetőséget a magyarországi Kolompos-táborban való részvételre, 2018. augusztus 5–11. között pedig HelloWood Táborba várjuk a 14-18 év közötti fiatalokat.

Az ősz folyamán az Államtitkárság kezdőcsomagot biztosít azoknak a külhoni magyar családoknak, akik igényelték a 2018. január 1. óta elérhető anyasági támogatást, továbbá a külhoni magyar védőnők, gyermekorvosok, gyermekpszichológus hálózata is tovább erősödhet az ősszel megrendezésre kerülő képzéseken és szemináriumokon.

2018.06.09

MTI