Az Egyesült Államokban és Kanadában élő magyar származású fiatalokat, a ReConnect Hungary program ösztöndíjasait fogadta Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára kedden Budapesten, a Duna Palotában.

A 15 millió fős magyar világnemzetből 2,5 millióan a diaszpórában élnek – fogalmazott köszöntőjében Szilágyi Péter, aki felidézte azt is, hogy a 2010-es év gyökeres változást hozott a magyar diaszpórapolitikában: a 20. században méltatlanul elhanyagolt magyar diaszpóra közösségek végre előtérbe kerültek és megkapták a nekik járó figyelmet. Mint mondta, a jogi alapok lefektetésével – az új alkotmány, az Alaptörvény elfogadásával, és az egyszerűsített honosítási eljárás bevezetésével – Magyarország kinyilvánította, hogy valóban nem csak felelősséget érez, hanem felelősséget is visel a külhonban élő magyarokért. Mérföldkőként említette a Magyar Diaszpóra Tanács 2011-es létrehozását, amely a világban szétszórtságban élő magyarság legmagasabb szintű egyeztető fóruma. A jogi alapok megteremtését és az intézményi struktúra kialakítását számos program elindítása követte, amelyek közül a helyettes államtitkár kiemelte a diaszpórában élő magyar közösségek megerősítését szolgáló Körősi Csoma Sándor Programot.

Szilágyi Péter elismeréssel szólt arról, hogy a megjelent fiatalok nem felejtették el gyökereiket, fontos számukra nagyszüleik, dédszüleik öröksége. A következő héten a program részeként határon túli vidékekre is ellátogatnak a résztvevők, ahol megismerkedhetnek az ottani magyar közösségekkel. A helyettes államtitkár reményét fejezte ki, hogy ennek köszönhetően még szorosabbra tudják fűzni a határokon átívelő magyar-magyar kapcsolatokat.

A New Yorkból indított, Magyarország kormánya által támogatott ReConnect Hungary, Magyar Birthright Program 2012-ben azzal a céllal jött létre, hogy egy kéthetes, magyarországi programban azok a másod- és harmadgenerációs, 18-28 év közötti, észak-amerikai magyar fiatalok, akik keresik vagy erősíteni szeretnék magyar identitásukat, megismerkedhessenek hazánk társadalmi, kulturális és gazdasági életével, segítve ezzel nemzeti örökségük saját maguk számára történő felfedezését és megértését. A program fővédnöke George Pataki, New York állam volt kormányzója és lánya, Allison Pataki Levy, szervezője és lebonyolítója pedig a Magyar Emberi Jogi Alapítvány – HHRF (Hungarian Human Rights Foundation).

2018.06.26.

MTI/Kormány