A külhoni családok éve lesz 2018, erről döntött a Magyar Állandó Értekezlet plenáris ülése – jelentette be Potápi Árpád, nemzetpolitikáért felelős államtitkár.

A politikus elmondta: ezzel szeretnének az Emberi Erőforrások Minisztériumának programjához csatlakozni, a tárca Magyarországon hirdette meg a családok évét, az államtitkárság pedig a határon túl tette meg ugyanezt. Mindezt megelőzte egy átfogó kutatás is, amelyben azt vizsgálták, milyen problémák és lehetőségek befolyásolják a Kárpát-medencében élő családok mindennapi életét. Összesen egymilliárd forintos keret áll rendelkezésre, a nyitórendezvényt február másodikán tartják Budapesten, ahova várják a vállalkozók, a települési önkormányzatok, a civil szervezetek, valamint az egyházi közösségek küldötteit is.

Potápi Árpád kitért rá: a pályázatok egyikét – 200 millió forinttal – a kisközösségeknek írják ki, a telepü­lési önkormányzatok, civil szervezetek, egyházi közösségek pályázhatnak 3–6 millió forint közötti összegekre. A külhoni magyar vállalkozások családbaráttá tételére 400 millió forint pályázati pénz áll rendelkezésre.

– Kiemelt programelem idén a gyermekszülési kedv növelése, ennek érdekében az egészségügyi intézmények kapnak szakmai és anyagi támogatást, utóbbiból a szülő nők is részesülnek. – Kárpát-medencei szinten tervezzük a védőnői hálózat kiépítését – fogalmazott az államtitkár, hozzátéve: új támogatásként minden külhoni magyar anyuka részére kezdőcsomagot biztosítanak a gyermekneveléshez; az e célokra elérhető keret összesen 210 millió forint. Különböző képzések, családi rendezvények szervezését is támogatják külhonban, a program zárásaként pedig decemberben díjazzák a családbarát közösségeket.