A nemzetpolitika zászlóshajójának nevezte a Kőrösi Csoma Sándor-programot a nemzetpolitikai államtitkár kedden Budapesten. 

Potápi Árpád János a program keretében a déli féltekére utazó ösztöndíjasokat köszöntve úgy fogalmazott: 2010-ben radikális kormányváltás történt, és ezzel párhuzamosan radikális váltás következett be a nemzetpolitikában is. A diaszpóra felkarolását célzó Kőrösi Csoma Sándor-programot 2013-ban indították el, és azt ma már méltán nevezik a nemzetpolitika zászlóshajójának – hangsúlyozta. A program célja – a szórványmagyarságot támogató Petőfi Sándor-programhoz hasonlóan – megőrizni a magyar közösségek identitását, megerősíteni a magyar nyelvet, átadni azt a kultúrkincset, amelyet a magyarság jelent.

A nyolcvanas évek elején gimnazistaként maga is arról álmodott, hogy magyar nyelvre, kultúrára  tanítsa a külhoniakat, segítsen nekik az indentitásuk megőrzésében  – vallotta be Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár az idei ösztöndíjasoknak. Akkor azonban még jóval szűkebb volt a horizont: ő csángókkal ismertette volna meg a nyelvet és a kultúrát. Ma már gyakorlatilag az egész világ nyitva áll a hasonló ambíciókat dédelgető fiatalok előtt.

2013-ban indult a Kőrösi Csoma Sándor program, mely a diaszpóra magyarság magyar identitásának erősítése érdekében végzett ismeretátadási, oktatási, szervezési tevékenység ellátására nyújt ösztöndíjat, a Petőfi Program keretében pedig 2015 óta a szórvány magyarságot segítik ösztöndíjasok kiküldésével.

Az államtitkár a program eddigi eredményeiről szólva kiemelte, hogy számos új magyar közösséget fedeztek fel, “sok kis Magyarországot” ismerhettek meg. Emellett néptánccsoportok, cserkészcsapatok alakultak, új hétvégi iskolák jöttek létre, feléledt a könyvtári élet, az írott sajtó több helyen.

A közösségekhez érkező ösztöndíjasokról számos pozitív visszajelzés érkezett, a kiutazók száma évről évre nőtt, új országokat vontak be, egyre több szervezet igényel ösztöndíjast – sorolta.
Potápi Árpád János elmondta: 2013-ban 16 országba, 47 ösztöndíjas utazott, tavaly 21 országba 115, idén pedig már 23 országban 150 ösztöndíjas dolgozik, és két új ország – Törökország és Ukrajna – kapcsolódik be a programba.

Új fejezetükhöz érkeztek a nemzetpolitikai zászlóshajóit jelentő programok. Idén a Petőfi Program ösztöndíjasainak számát 75-re, a Kőrösi Csoma Sándorét 150-re emelték és hét hónapra nő a déli féltekén – Latin-Amerikában, Ausztráliában és Új-Zélandon tartózkodás lehetősége.

A nemzetpolitikai államtitkárság háttéranyaga Ausztráliába és Új-Zélandra tizenkilenc, Latin-Amerikába tíz, Dél-Afrikába egy ösztöndíjas utazik. Ettől az évtől a déli féltekére a kiküldetés időtartama hatról hét hónapra nő, és néhányan kifejezetten egyházi feladatokat látnak majd el. A program egyházi részét most először, próbajelleggel hirdették meg.

Potápi Árpád János közölte: 2013 óta 34 országban 385 ösztöndíjas segítette a magyar közösségek munkáját; a programban jelenleg több mint százötven szervezet, közte tizennyolc cserkészcsapat és húsz egyházi szervezet vesz részt.

Zsidi Sára fél évet töltött Sydneyben a Kőrösi Csoma Sándor Program ösztöndíjasaként. A helyi cserkészcsapatnak segített, valamint órákat tartott a magyar iskolában. Júniusban ismét a szigetországba repül, hogy folytathassa a megkezdett munkát.

„Úgy gondolom, hogy ez nagyon nagy segítség, mert csak ha arra gondolunk, hogy családoknál vagyunk elszállásolva, akik mondjuk egész nap nem beszélnek magyarul, és este mikor hazajönnek, akkor úgymond rá vannak kötelezve, hogy velünk magyarul beszéljenek” – mondta Zsidi Sára Johanna.

A déli féltekére utazó fiatalok a napokban egy továbbképzésen vesznek részt. Többek között azt is megtanulják, hogyan kell majd beszámolókat írniuk a külföldön végzett munkájukról.

„Küldenek be havonta, negyedévente és a legvégén egy záróbeszámolót, de hogy a szélesebb közönség számára is ismertebbé váljon ez a program, hogy miről szól a Kőrösi Csoma Sándor program ösztöndíjasainak a munkája, ezt egy saját honlapon publikáljuk is” – magyarázta Mucsi Géza, a Kőrösi Csoma Sándor Program szakmai vezetője.

2018.05.18

MTI, hirado.hu, globoport.hu