A családok kiemelt helyet kapnak a következő időszak nemzetpolitikájában, a negatív demográfiai folyamatokat meg kell fordítani – hangsúlyozta Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár telefonon az MTI-nek szombaton Szarajevóból, ahol a Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című konferencián szólalt fel.

“Ha nem lesznek utódaink, nem lesz nemzetpolitikánk, és nem lesz nemzetünk sem” – hangsúlyozta a politikus a konferencián, amely az első olyan rendezvény a volt Jugoszlávia területén, ahol az ott működő magyar intézményeinek képviselői oszthatták meg tapasztalataikat.
Ezeket a közösségeket a hasonló történelmi múlt jellemzi – magyarázta Potápi Árpád János, majd hozzátette: ezen felül például Bosznia-Hercegovinában, Macedóniában és Montenegróban alapvetően a mai Vajdaság, illetve a régi Dél-Magyarország területéről érkezett emberek leszármazottai élnek, akik a később tanulmányok, munka, vagy családi kapcsolatok miatt érkezettekkel együtt képezik a magyar közösségek magját. A konferenciának helyet adó Boszniában néhány száz fős magyar közösség él, de “ők is szeretnének megmaradni magyarnak, és mi támogatjuk őket ebben” – tette hozzá.

Potápi Árpád János aláhúzta: az utóbbi időszak legjelentősebb nemzetpolitikai eredménye a nemzet közjogi egyesítése, a kettős állampolgárság megadása, valamint a magyar-magyar kapcsolatrendszer jelentős erősítése volt. Emellett nagyon fontos, hogy az elmúlt években megkezdődött a szülőföldön való boldogulás erősítése, “az, hogy gazdaságilag is erősítsük meg a magyarságot”. A szülőföldön való boldogulás területén kiemelt jelentőségű a magyar családok megerősítése mind gazdaságilag, mind az intézményrendszer tekintetében – mondta.

Mindezek mellett a politikai intézményrendszer megtartása és megerősítése is lényeges. Fontos, hogy a magyar szervezetek és a magyar pártok mindenhol legyenek ott a helyi politikában, önkormányzatokban, területi egységekben és országosan is – húzta alá. A Kommunikációs hídépítés a volt Jugoszlávia országainak magyar közösségei között című kétnapos rendezvény keretében kiállítást és népzenei műsort is szerveztek a résztvevőknek, hogy jobban megismerjék egy-egy régió kultúráját és sajátosságait.

2018.05.27

MTI

Fotó: Fülöp Dóra