Közlemény az „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” (EEÖR-KP-1-2021) felhívásra vonatkozóan

A felhívás alapján ebben a kategóriában kizárólag templom, kápolna felújítása és építése támogatható, ezt azonban a felekezeti eltérések figyelembevételével kell értelmezni, így mindazon egyházi épület, amely kizárólag vallási szertartások lebonyolítására szolgál, beleértendő.

 

Magyarország Kormánya nemzetünk szellemi és lelki megújulásában kiemelt partnerként tekint az egyházakra, melyek egyedülálló szolgálatukkal fontos szerepet töltenek be a társadalom életében.

A kommunista diktatúra évtizedei alatt az egyházi épületek rendkívül leromlottak, majd a sok esetben turisztikai szempontból is jelentős templomok a későbbiekben sem kapták meg a szükséges támogatásokat. 2010 óta jelentős lépések történtek ezen a téren is, de tennivaló még van bőven, ezért a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása címen felhívást tesz közzé.

A támogatás célja az egyházi hitéleti célú ingatlanok védelme, felújítása, bővítése. Az elbírálásnál előnyt élveznek a templomok külső felújítására és állagmegóvására vonatkozó igények, melyek a településkép változására is pozitív hatással vannak.

Az elnyerhető támogatás összegének felső határa 15.000.000,- Ft, saját forrás biztosítása nem szükséges. Bízunk benne, hogy így sok nehéz helyzetben levő hazai és határon túli magyar ajkú egyházi jogi személynek nyújthatunk érdemi segítséget.

Az állam és az egyházak közös felelőssége a magyar gazdaság helyi szereplőinek felkarolása – különösen a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel –, így a támogatások a megvalósuló beruházásokon keresztül közvetve ezt a célt is szolgálják.

Fontos változás idén, hogy az eddig megszokottaktól eltérően egy új informatikai rendszerben, a NIR-ben (Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer) lehet az igényeket benyújtani, amely regisztrációt követően elérhető a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldaláról.

A felhívás teljes szövegét ide kattintva tölthetik le:

Rövid segédletben összefoglaltuk a regisztráció elvégzésének és a kérelem benyújtásának fontosabb lépéseit. A dokumentumban felhívjuk a figyelmet a legfontosabb feladatokra, ezért kérjük, hogy még a regisztráció megkezdése előtt figyelmesen olvassák el.

Az alábbi videóval is segítséget kívánunk nyújtani a kérelmek beadásához, a szükséges regisztrációhoz: