Felhívás vallási közösségek 2021. évi támogatására

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága felhívást tesz közzé vallási közösségek 2021. évi támogatására.

A támogatási kérelem és adatlap benyújtásának határideje: 2021. február 10.

A felhívás teljes szövege és a benyújtáshoz szükséges dokumentumsablonok letölthetőek itt:

 


Egyházi közösségi célú programok támogatása (EKCP-KP-1-2021)

Magyarország Kormánya nemzetünk szellemi és lelki megújulásában kiemelt partnerként tekint az egyházakra, melyek egyedülálló szolgálatukkal fontos szerepet töltenek be a társadalom életében.

A Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárságának célja jelen Felhívás közzétételével az, hogy felmérje azon támogatási igényeket, amelyek a 2021. költségvetési év során az egyházi jogi személyek közösségi célú programjainak megvalósításához szükségesek.

A támogatás célja a közösségépítést, közösségi nevelést szolgáló, valamint egyéb hitéleti programok támogatása. A költségvetési támogatás a 2021. évben megvalósuló tevékenységre nyújtható.

Az elnyerhető támogatás összege 200 – 500 ezer Ft, saját forrás biztosítása nem szükséges. Bízunk benne, hogy a támogatások nagy segítséget jelentenek a hazai és határon túli magyar ajkú egyházi jogi személyek, járvány sújtotta időszakot követő közösségépítő tevékenységéhez.

A támogatási kérelem elektronikus benyújtásának határideje: 2020. november 30.

Támogathatóak egyházi táborok, hitéleti, közösségépítő illetve közösségi nevelést (ifjúság nevelést, a család megtartó erejét és teremtésvédelmet) szolgáló egyházi rendezvények, programok szervezése, lebonyolítása, a határon túli és ott a magyarság megmaradását szolgáló egyházi közösségek programjai (hitéleti, kulturális, közösségi nevelési és közösségépítő tevékenységek), valamint a Magyarország határain belül és a Kárpát-medencében megszervezett zarándoklatok, amennyiben a járványügyi helyzet lehetővé teszi.

Fontos változás idén, hogy az eddig megszokottaktól eltérően egy új informatikai rendszerben, a Nemzetpolitikai Informatikai Rendszerben (NIR) lehet az igényeket benyújtani, amely regisztrációt követően elérhető a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldaláról.

A felhívás teljes szövegét ide kattintva tölthetik le:

Rövid segédletben összefoglaltuk a regisztráció elvégzésének és a kérelem benyújtásának fontosabb lépéseit. A dokumentumban felhívjuk a figyelmet a legfontosabb feladatokra, ezért kérjük, hogy még a regisztráció megkezdése előtt figyelmesen olvassák el:


Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása (EEÖR-KP-01-2021)

Közlemény az „Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása” (EEÖR-KP-1-2021) felhívásra vonatkozóan

A felhívás alapján ebben a kategóriában kizárólag templom, kápolna felújítása és építése támogatható, ezt azonban a felekezeti eltérések figyelembevételével kell értelmezni, így mindazon egyházi épület, amely kizárólag vallási szertartások lebonyolítására szolgál, beleértendő.

Magyarország Kormánya nemzetünk szellemi és lelki megújulásában kiemelt partnerként tekint az egyházakra, melyek egyedülálló szolgálatukkal fontos szerepet töltenek be a társadalom életében.

A kommunista diktatúra évtizedei alatt az egyházi épületek rendkívül leromlottak, majd a sok esetben turisztikai szempontból is jelentős templomok a későbbiekben sem kapták meg a szükséges támogatásokat. 2010 óta jelentős lépések történtek ezen a téren is, de tennivaló még van bőven, ezért a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkársága Egyházi épített örökség védelme és egyéb beruházások támogatása címen felhívást tesz közzé.

A támogatás célja az egyházi hitéleti célú ingatlanok védelme, felújítása, bővítése. Az elbírálásnál előnyt élveznek a templomok külső felújítására és állagmegóvására vonatkozó igények, melyek a településkép változására is pozitív hatással vannak.

Az elnyerhető támogatás összegének felső határa 15.000.000,- Ft, saját forrás biztosítása nem szükséges. Bízunk benne, hogy így sok nehéz helyzetben levő hazai és határon túli magyar ajkú egyházi jogi személynek nyújthatunk érdemi segítséget.

Az állam és az egyházak közös felelőssége a magyar gazdaság helyi szereplőinek felkarolása – különösen a jelenlegi járványügyi helyzetre tekintettel –, így a támogatások a megvalósuló beruházásokon keresztül közvetve ezt a célt is szolgálják.

Fontos változás idén, hogy az eddig megszokottaktól eltérően egy új informatikai rendszerben, a NIR-ben (Nemzetpolitikai Informatikai Rendszer) lehet az igényeket benyújtani, amely regisztrációt követően elérhető a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. weboldaláról.

A felhívás teljes szövegét ide kattintva tölthetik le:

Rövid segédletben összefoglaltuk a regisztráció elvégzésének és a kérelem benyújtásának fontosabb lépéseit. A dokumentumban felhívjuk a figyelmet a legfontosabb feladatokra, ezért kérjük, hogy még a regisztráció megkezdése előtt figyelmesen olvassák el.

 


DÖNTÉSI LISTÁK:


Az alábbi videóval is segítséget kívánunk nyújtani a kérelmek beadásához, a szükséges regisztrációhoz: