2020 az erős magyar nemzeti közösségek éve, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága az idei tematikus esztendő programjaira egymilliárd forintot biztosít – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn, háttérbeszélgetésen Budapesten.

Potápi Árpád János felidézte: a tematikus évről a Magyar Állandó Értekezlet döntött tavaly novemberben. A programok párhuzamosan zajlanak a Trianon évfordulóhoz kapcsolódó nemzeti összetartozás évével, amelyről pedig a parlament határozott – jelezte.

Az erős magyar nemzeti közösségek éve programsorozatról szólva kiemelte: a 20. század sok szempontból Magyarország számára nem volt nyertes évszázad. Úgy szeretnék megalapozni Magyarország jövőjét, hogy az utódok azt mondhassák, a 21. század már egy nyertes és igen sikeres évszázad volt – mutatott rá az államtitkár. Azt szeretnék, ha a külhoni lét előny és erőforrás lenne, hogy határon túli magyarnak lenni ne hátrányt, hanem előnyt jelentsen – hangsúlyozta.

Száz éve a nemzet és Magyarország is széttagolt, a Kárpát-medence széttagoltsága egyúttal identitást képző tényező is – rögzítette Potápi Árpád János. Kiemelte: ezt szeretnék előnnyé változtatni, és példaképeket állítani a magyarság, főleg a fiatalok elé. Ezek a példaképek származhatnak az elmúlt évszázadból, de lehetnek köztünk élők is – mondta. Az a cél, hogy a Kárpát-medencei magyar közösségeket megerősítsék, további kapcsolatokat építsenek, a meglévőket megerősítsék – fűzte hozzá.

Kitért a már megindult gazdaságfejlesztési programok folytatására, kiemelte a Kárpát-medencei sporteseményeket. Elmondta, kiemelten szeretnék bemutatni a helyi, egyedi sajátosságokat, négy régióban lesznek nagyobb rendezvények, aminek lesz egy magyarországi zárórendezvénye 2020 őszén.

Hozzátette: az erős magyar közösségek éve programsorozat ötvözné a már futó programokat is. Kitért a Határtalanul! tanulmányi kirándulásokra, amelyekben az idei tanév végére várhatóan 400 ezren vesznek részt. Évente több mint 100 ezerrel nő azon diákok száma, akik kirándulást tesznek a Kárpát-medencébe, megismerkednek, barátságokat kötnek külhoni magyar társaikkal. Nem állítjuk le egyelőre a koronavírus miatt a Határtalanul programot, de márciusban nem javasoljuk az utazásokat. Maximális rugalmassággal segítjük emiatt a pályázókat. – emelte ki Potápi Árpád János. Az államtitkár elmondta, hogy Határtalanul középiskolai vetélkedősorozatot is szerveznek, valamint egy bakancslistát is bemutatott, amely 111 határon túli, később folyamatosan frissülő célpontot tartalmaz, amelyeket érdemes felkeresni.

Folytatódnak a nyári táborok is, amelyek egyszülős családi táborral egészülnek ki és folytatódnak a ringató képzések. Szerveznek össznemzeti sporttábort, és lesz lovas zarándoklat is. Idén is megtartják a Kárpát-medencei vállalkozók találkozóját, és lesz médiatalálkozó is a külhoni magyar médiában dolgozók számára.

Potápi Árpád János ismertette, hogy a magyar kultúra és oktatás összesen 2 milliárdos keretű pályázatára 3700 kérelem érkezett. A diaszpóra 500 milliós keretére 452-en adtak be kérelmet, míg az ifjúsági és cserkész pályázat 250 milliós keretére 181-en jelentkeztek. A pályázatok elbírálása folyamatban van.

Új felhívásként említette a Jó tanuló, jó sportoló külhoniaknak szóló pályázatát, amelyre augusztus 31-ig lehet jelentkezni. Megkezdődtek továbbá a tárgyalások a védőnői pályázat kiterjesztése érdekében is, és idén is támogatják a Szakma Sztár versenyen a külhoni diákok résztvevőit – mondta.

MTI

2020.03.09