Hiába vették el tőlünk országunkat, honfitársainkat és álmainkat, mi még mindig itt vagyunk – hangsúlyozta Dr. Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára helyi idő szerint vasárnap este Torontóban, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezésen.

„Június 4-hez közeledve sokféle érzés kavarog a magyar emberek lelkében. Düh, elkeseredettség, fájdalmas hiányérzet. Hiszen el kellett fogadnunk az elfogadhatatlant”– fogalmazott a helyettes államtitkár. „Mégis, a mai napon bizakodva gyűlünk itt össze. Egységes magyar nemzetünk a legnehezebb időszakot is átvészelte. Nem állunk reményvesztetten.” Hozzátette: „A 20. század egy valamire mindenképpen megtanított minket: értékelnünk kell, amink van, és azt mindenáron megóvni.”

Szilágyi Péter kiemelte: 2010 óta nemcsak Trianon tragédiájára emlékeznek a magyarok ezen a napon, június 4-e a hit, a remény, az összetartozás napjává vált. Hozzátette: a Magyar Kormány – ugyanúgy, mint az elmúlt években – most is komolyan veszi, hogy nemcsak felelősséget érez, hanem felelősséget is visel a külhonba szakadt magyarokért. Kiemelte: Egy olyan erős Magyarország képviseletében érkezett, amely mára már megteheti, hogy a külhoni közösségeket gyarapodásuk érdekében számottevően támogassa.

A helyettes államtitkár hozzátette: az anyaország köszönettel tartozik a Kanadában élő magyarságnak, hiszen szülőföldjüktől több ezer kilométerre is büszkén vállalják magyarságukat. Hangsúlyozta: A mindenkori Magyar Kormány hálával tartozik Kanadának azért, hogy az 1956-os forradalom és szabadságharcot követő időszakban negyvenháromezer honfitársunkat fogadott be. Kiemelte: „Számunkra fontos, hogy biztonságban és tiszteletben tudjuk honfitársainkat Torontóban, de Marosvásárhelyen vagy Ungváron is.”

A helyettes államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt nyolc év legfontosabb hozadéka az, hogy világnemzetként erőforrásainkat kiaknázva, reményteljes jövőt tudunk építeni magunk és a minket követő nemzedékek számára. Kiemelte: a Kőrösi Csoma Sándor Programon, valamint a diaszpórában működő szervezeteknek és hétvégi magyar iskoláknak nyújtott támogatásokon  túl az idei évtől a Kőrösi Program keretében biztosítják egyházi személyek kiutazását is a közösségekhez, hisz a magyarság megmaradásának a diaszpórában is az egyház az egyik legfontosabb bástyája.

2018.06.04