English/Magyar

Concordia Vegyeskar (Felvidék)


A CONCORDIA vegyeskar szlovákiai magyar kórus. 1980 májusában alakult a CSEMADOK  komáromi helyi szervezete mellett, majd a kórus támogatója lett a Városi Művelődési Központ is. Jelenleg a Concordia Chorus Polgári Társulás segíti  az énekkar aktív tevékenységét. A kórus 1981-től a galántai Kodály Napok többszörös aranykoszorús résztvevője,  a szlovák kóruséletben is eredményes együttes. Rendszeresen fellépnek Komárom kulturális eseményein. Önálló hangversenyeik mellett a Felvidék magyarlakta falvaiban is gyakran szerepelnek. II.János Pál pozsonyi (1990) és budapesti (1991) látogatásán is a meghívott kórusok között énekeltek. Felléptek már Ausztriában, Csehországban, Lengyelországban, Németországban, Olaszországban, Spanyolországban, s természetesen a legtöbbször Magyarországon kórusversenyeken, fesztiválokon. 2000-ben az amerikai Református Egyház  meghívásaként az Amerikai Egyesült Államokban 18 estét betöltő hangversenykörúton vettek részt, többek között Clevelandban, Washingtonban, New Yorkban adtak nagysikerű koncertet.

Az énekkar első CD-jét 2010- ben, majd 2013-ban második hangzóanyagát jelentette meg, amellyel a kórus a 150 éve alapított Komáromi Dalegylet emléke előtt tisztelgett.

2016-ban a Szlovákiai magyar zenei díj, a Harmónia-díj nyertese, az év komolyzenei szólistája, kórusa vagy zenekara kategóriában.

2017-ben a galántai Kodály Napokon aranykoszorús minősítést értek el a zsűri dícséretével, Stubendek István elnyerte a legkiválóbb karnagynak járó elismerést, a kórus emelett különdíjat kapot a Kodály-mű legkiválóbb előadásáért, valamint elnyerték a fesztivál nagydíját is.

A vegyeskarnak jelenleg 40 tagja van. Vezetőjük a megalakulás óta Stubendek István karnagy.


MŰSOR:

NÉMETH - ŚAMORINSKY István: Pater noster / zongora: Jozef Kisjakab

Dietrich BUXTEHUDE: Kantate (In te Domine speravi) / zongora: Jozef Kisjakab

KODÁLY Zoltán: A 121. genfi zsoltár; Ének Szt. István királyhoz; Sík Sándor Te Deuma               

KODÁLY Zoltán - PETŐFI Sándor: A magyar nemzet

TÓTH Péter - DSIDA Jenő: Lángok

BARTÓK  Béla: Négy szlovák népdal / zongora: Krasznai Gáspár

SZÍJJÁRTÓ Jenő: Magos a rutafa

KARAI József: Estéli nótázás / zongora: Krasznai Gáspár


Közreműködnek: Jozef KISJAKAB – zongora; KRASZNAI  Gáspár – zongora

Vezényel: STUBENDEK István

Címkefelhő

Naptár

EGYÜTTMŰKÖDŐ
PARTNER

Határtalan Gazda